Eigen bedrijf beginnen als zzp’er!


Uw eigen bedrijf beginnen: Hoe zit dat?

Als je vanuit je eigen huis geld wilt gaan verdienen kan je er ook voor kiezen om op jezelf te gaan werken. Je eigen bedrijf beginnen als zzp’er is dan een hele goede optie. Je beheert dan je eigen onderneming als zzp’er (zelfstandige zonder personeel).

eigen bedrijf beginnen

 

Voordelen

  • Flexibele werktijden. Je bent je eigen baas, dus bepaal je je eigen werktijden. Ben je geen ochtendmens? Geen probleem, dan werk je alleen in de middag en een gedeelte in de avond.
  • Vrijheid. ZZP’ers kennen een hoge mate van vrijheid. Je bent niet gebonden aan werktijden en er is geen baas die over je schouder meekijkt naar je werkzaamheden. Je hebt zelfs de vrijheid om bepaalde opdrachten wel of niet te accepteren.
  • Je bepaalt je eigen prijs. Er zijn geen cao’s die bepalen hoeveel je mag vragen voor je diensten.

 

 

Nadelen

  • Onzekerheid. Je hebt geen garantie dat na een klus de volgende klus al om de hoek ligt te wachten. Sommige ZZP’ers kicken op deze onzekerheid, omdat ze meer het gevoel krijgen dat ze aan het overleven zijn.
  • Geen recht op WW-uitkering. Omdat je niet in loondienst werkt, bouw je geen (fictieve) arbeidsjaren op. Het enige sociale vangnet waarop je kunt terugvallen, is de bijstand. Echter gelden daar strenge voorwaarden voor.
    Er is wel een manier om deze regeling te omzeilen, welke verderop in het artikel wordt aangekaart.
  • Zelf opdrachten werven. Je moet je eigen opdrachten weten binnen te halen. Als je niet gaat vissen kan je ook geen vis vangen; je moet er zelf op uit om deze opdrachten te ontvangen. Netwerken is hierdoor een belangrijke competentie als ZZP’er.
  • Zelf belasting afdragen. Als ZZP’er moet je je eigen belasting afdragen. De werkgever betaalt niet langer de inkomstenbelasting en de premies, maar daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Een ontzettend groot deel van je inkomen komt in handen van de fiscus.

Nadelen omzeilen

Dit klinkt allemaal redelijk vervelend, maar er is een mogelijkheid om wel recht te krijgen op een WW-uitkering en geen moeite hoeft te steken in het afdragen van de belasting. Dit is namelijk jezelf aannemen door middel van payroll. Je komt dan in dienst bij een payrollbedrijf, welke voor jou alle belasting afdraagt. Ook bouw je op deze manieren wel (fictieve) arbeidsjaren op, waardoor je naderhand toch recht krijgt op een WW-uitkering, mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor je niet meer kan werken.